Job preferences


Utku Olcar

is open to work

Job titles

Robotics Engineer · Robotics Software Engineer · Robotics Specialist · Mechatronics Engineer · Embedded Software Engineer

Start date

Immediately, I’m actively applying

Job types

Full-time (I can work remotely)


If you are hiring, leave an email address, please.

Aquabooth - Su Altı Fotoğraf Kabini Etkinlik Ürünü




Details

Nedir?

Bir su altı fotoğraf kabinidir. Aquabooth ‘un yanına gelen katılımcı, modülün üzerinde bulunan dokunmatik butona basarak fotoğraf çekimi için işlemini başlatır. Ürün üzerindeki butona basıldıktan sonra ekran üzerinden yazılı ve grafik anlatımlar ile katılımcı yönlendirilir ve suya dalması gereken anı belirtir.

Su modülü çekimden hemen sonra çektiği fotoğrafı katılımcıya 5 saniye boyunca gösterir. Bu süre zarfında fotoğrafı bulut tabanlı depolama alanına yükleyen Aquabooth 5 saniye bittiğinde yeni fotoğraf çekimine hazır olur.

Aquabooth su altında (denizde veya havuzda) 140 / 160 cm derinlikte çalışmak üzere tasarlanmış bir üründür. Tekne fiberinden üretilmiş su geçirmez kabini dalgalara göre kendini stabil tutabilecek şekilde tasarlanmıştır. Kıvrımlı hatları dolayısı ile kullanıcılar için zararsız ve güvenlidir.

Aquabooth Hisseli Harikalar şirketinin, yıllarca emek verilerek üretilip geliştirilen üründür. İlk prototipinin ardından, benim ekibe dahil olmam ile birliklte ikinci versiyon için kolları sıvadık ve son kullanıcı ürünü olmaya yakın bu ürünü ortaya çıkardık.

old_new.jpg

Aquabooth GoPro kameralar ile çalışır. Görselde GoPro 3 ve 4 destekli görünmesine karşın daha sonra geliştirdiğimiz wifi haberleşme sistemi ile, GoPro'ların her modeli ile çalıştırılmıştır. (En son GoPro 7 Black modeli ile test edilmiştir.)

aquabooth_ozellikler2.jpg

İçerisinde bir adet 4.5G modem dahili olarak bulunmaktadır ve Sim kart takılarak aktif hale getirilir. Aquabooth, eğer internet bağlantısı var ise, çektiği fotoğrafları anlık olarak bir Dropbox hesabına yükler. Ayrıca FTP bilgileri girildiğinde, FTP klasörüne de fotoğrafları yükleyebilmektedir. Bu hesaplar ile ilgili bilgiler, arayüz üzerinden girilebilmektedir.

Aquabooth'un arka kontrol modülü üzerinde yer alan usb port sayesinde klavye mouse gibi ekipmanlar bağlanarak, arayüzde kolayca dolaşılabilir ve ayarlar yapılabilir.

GUI Settings

Tek şarj ile 15 Saat kullanım ömrü vardır. Bir gün boyunca fotoğraf çekip, bunları yükleyecek kadar yeteneklidir. Yaklaşık 10 saatte tam şarjına kavuşmaktadır. Bu özelliği ile, hergün kullanıma uygundur. Ayrıca planladığımız ama üretime geçmeyen güneş paneli ile şarj teknolojisi ile, bu süreleri çok daha uzatmayı planlamaktaydık.

İçerisinde bulunan led ekranlar özel araştırmalar sonucu bulduğumuz, ansilümen (parlaklık) değeri yüksek ekranlardır. Standart 7 inçlik led ekranlarda ansilümen değeri 250 - 300 civarında iken bizim kullandığımız ekranlarda bu değer 650'dir. Güneş altında ekranı ve arayüzü görebilmek bu sayede mümkün olmaktadır.

Çekilen fotoğraflar, çekildikten sonra sonra 10 saniye boyunca ekran gösterilir. Bu sayede kullanıcının fotoğrafı değerledirmesi, eğer fotoğrafı beğenmediyse tekrar çekinmesini sağlanır.

Aquabooth Arayüz Çekilen Fotoğraf Gösteriliyor

Aquabooth suyun içerisinde iken etkileşime geçebileceğiniz yalnız bir adet buton vardır, o da fotoğraf çekme butonu. Bu buton su geçirmezdir. Yalnıca su geçirmez olmakla kalmayan bu buton, milyonlarca kez basılmaya dayabilmesi için, hareketsiz olarak çalışan bir mekanizmaya sahiptir. Burada piezo, kapasitif buton kullanılmıştır.

Aquabooth_ozellikler.jpg

3D Tasarım

Parçaları kolayca sökülüp takılabilen, modüler. vidalı montaj yapılan ve suyun içerisinde çalışan ve su geçirmemesi için mühendisliği yapılmıştır. Son kullanıcıya hitap etmesi için tasarımına özen gösterilmiştir. Etkinlik sektöründe benimsenmesi ve kullanımı kolay olması için boyutları küçültülmüş ve hafifletilmiştir.

Aquabooth_Wireframe.jpg

Yeni versiyonun 3D teknik çizimleri tarafımdan yapıldı ve üretimi ile bizzat ilgilendim. Bir çok farklı komponentin bir araya gelmesi ile oluşan Aquabooth, basitçe suyun altındaki su geçirmez bir kamera haznesi ve üstte bulunan ana parçanın alminyum bir şase ile birleştirilmesi ile çalışmaktadır.

aquabooth_corner_view.png

Kafa kısmı modüler olarak tasarlanan Aquabooth, şarj olmak için kolayca taşınıp, tekrar kolayca monte edilebilmektedir.

Aquabooth Demonte Havuz

Bilgisayar destekl, 3D tasarım, çizim ve montaj işlemleri için Solidworks yazılımı kullanıldı.

İlk üretimler 3D printer ile yapılarak kalıp oluşturuldu.

Aquabooth_3Dprint.jpg

Arayüz

Aquabooth kurumsal logo ve arayüz tasarımları Volkan Ekşi tarafından yapılmıştır. Başarılı bir tasarım dili vardır ve göze hitap eden bir arayüze sahiptir.

Aquabooth'un arayüz tasarımları, oldukça enerjiktir. Son kullanıcı ürünü olarak kullanılabileceği varsayılarak tasarlanmıştır. Kişisel bir robot gibi algılanmasını sağlayacak şekilde sizinle konuşarak işlemleri gerçekleştirir.

Kolaj1.jpg

Arayüzde, cihaza kamera bağlıyken yalnızca fotoğraf ile ilgili işlemler görünürken, kamera bağlı değilken, saat, tarih, hava durumu ve bölgede deniz suyu sıcaklığı gibi bilgiler yer almaktadır. Bu da cihazı yalnız fotoğraf çekmek için değil, Şarj olurken de evde açık tutmak isteyeceğiniz bir cihaz olması amacıyla yaplmıştır.

Aquabooth Saat Tarih Hava durumu ve su sıcaklığı

Arayüz yazılımını çoklu dil destekleyecek şekilde hazırlamıştım. İlk etapta türkçe ve ingilizce olarak çıkarmıştık. Bu iki dil arasında menüden geçiş yapılabilmektedir. Ayrıca altyapı olarak hızlıca güncelleme yapılabilecek şekilde, dil seçenekleri birer xml dosya olarak hazırlanmıştır. Çeviri yapılıp sisteme yüklendiğinde, farklı dillere kolayca çevirilebilmektedir.

Yazılım

Aquabooth içerisinde, Linux tabanlı bir one-board-pc barındırır ve yazılım tamamen Python programlama dili kulllanılarak benim tarafımdan yazılmıştır. User Interface Framework'ü olarak Kivy kullanılmıştır. Python programlama dili ile object-oriented programlama esas alınarak hazırlanmıştır.

Elektronik Devre

Elektronik devre tümüyle, Altium Designer kullanılarak, tarafımdan hazırlanmıştır.

Elektronik Devre.png

Basın Bülteni

IMG_6560.JPG

Hisseli Harikalar ekibi dünyanın ilk sualtı fotoğraf robotu Aquabooth'u yarattı. Atilla Baybara, Volkan Ekşi, Şaban Ilmaz ve Utku Olcar'dan oluşan ekip, 'Dünyada henüz benzeri veya rakibi yok. Aquabooth'un kendi pazarını yaratacağını düşünüyoruz' diyor.

Atilla Baybara, Volkan Ekşi, Şaban Ilmaz ve Utku Olcar, Hisseli Harikalar adıyla 2006'dan bu yana reklam ajansları ve doğrudan müşterileri için teknoloji üretiyor ve geliştiriyorlar. Yaptıkları işi, kısaca etkinlik alanlarında insanların birbirine anlatacakları deneyimler tasarlamak olarak özetliyorlar. son 10 yıldır pek çok markanın müşterileri için farklı mekanlarda deneyimler ve teknoloji odaklı ürünler tasarladılar. Bunlar arasında oldukça eğlenceli ürünler de var. Yaz aylarında müşterileri için sahillerde insanların ilgisini çeken ürünler, bunların arasında yer alıyor. İşte dünyanın ilk sualtı robotu Aquabooth'u da bu süreç sonunda hayata geçirmişler. Hisseli Harikalar ekibi Projenin nasıl hayata geçtiğini ve hedeflerini şöyle anlatıyor:

aquabooth_ekip.jpg

DÜNYADA İLK

'İnsanlar zamanlarının büyük çoğunluğunu suyun içinde geçiriyor. Biz de burada da eğlenmeleri için bir ürün tasarlamaya karar erdik. Denizde veya havuzda bir deniz topu basitliğinde, eğlenceli bir ürün hedefiyle dünyanın ilk sualtı fotoğraf robotu Aquabooth'u tasarladık ve 2015 yılında patentini aldık. Aquabooth basit bir kurulumun ardından suda çok kolay bir şekilde sabitlenip kullanıma hazır hale geliyor. Modülün yanına gelen kullanıcı, modülün üzerinde bulunan butona dokunduğunda Aquabooth aktif hale geliyor. Üzerinde bulunan ekran aracılığıyla kullanıcının sualtında nasıl poz vermesi gerektiğine dair yönlendirme animasyonları izletiyor. Yönlendirmeleri takip eden kullanıcı suya dalarak poz veriyor. Ekran üzerinde çektiği fotoğrafı anında görebilen kullanıcı bu işlemi dilediği kadar tekrarlayabiliyor.

PLAJA GELME NEDENİ OLDU

Kullanıcılar suda Aquabooth ile eğlenirken, fotoğraflar Aquabooth aplikasyonuna senkron ediliyor. senkron edilen tüm fotoğraflar yine aplikasyon üzerinden Wi-Fi yazıcıya gönderilerek çıktısı alınabiliyor. E-posta olarak gönderilebiliyor ve sosyal medyada Facebook ve Twitter üzerinden paylaşılabiliyor. 2015'te Çeşme'nin en büyük plajlarından birinde yaptığımız iki aylık deneme süresince misafirler Aquabooth ile günde ortalama 900 fotoğraf çekti. Daha önemlisi iki haftalık kullanımın ardından plaj misafirleri arasında yaptığımız anketlerde Aquabooth'un bu plaja gelmek için bir tercih nedeni olacağı ortaya çıktı.

KOLAY KURULUM

Aquabooth fikri ilk aklımıza geldiğinde bir son kullanıcı ürününden ziyade bir etkinlik ürünü olarak düşünmüştük. Birçok farklı prototip sonrasında elektronik ve yazılım anlamında başarılı ancak kurulumu ve kullanımı zor bir ürün ortaya çıkmıştı. Geçen süreç sayesinde elde ettiğimiz deneyimlerle kurulumu ve kullanımı kolay, sürekli geliştirilebilir bir ürünün nasıl olması gerektiğini deneyimledik. Değerli desteklerinizle Türkiye'den üretilecek ürünümüzün dünya çapındaki tüm havuzlarda bir plaj topu veya deniz yatağı gibi yaygın ve vazgeçilmez bir ürün olacağından şüphe duymuyoruz. Aqu"booth'un dünya pazarında henüz bir benzeri veya rakibi yok. Türkiye'de geliştirdiğimiz bu ürünün dünya çapında kendi pazarını yaratacağını düşünüyoruz. Halihazırda son prototipini geliştirdiğimiz ürünümüzü sizlerin desteğiyle ihracat ve kalite sertifikalarını alarak tüm dünyaya ihraç etmeye vakit kaybetmeden başlamak istiyoruz.'

Basında Aquabooth




Related Posts

Check out my all posts

Comments







8/1/2016
utku olcar
Altium Designer, Aquabooth, Embedded System, GoPro, Kivy, Photobooth, Python, Raspberry Pi, Solidworks Device Solutions
0 Comments